Hasta Ziyaretçi Saatleri ve Kuralları
30 Mart 2023

Hasta Ziyaretçi Saatleri ve Kuralları

1.AMAÇ: Hastanemizde yatmakta olan hastalarımızın günün belirli saatlerinde ve belirli kurallar içerisinde ziyaretlerinin sağlanmasıdır.

2.KAPSAM: Hastanemizde yatmakta olan tüm hastaları ve yakınlarını kapsamaktadır.

3.SORUMLULAR: Hastanemizde ziyaret işleyişi İlgili Hastane Yöneticisi, Başhekim Yardımcısı, Tıbbi Hiz. Md.,Mali İşler Müdür ve Müdür  Yardımcısı ve Güvenlik Şefi tarafından koordine edilir.

4.UYGULAMA:

4.1. Hasta ziyaretinden genel olarak amaçlananlar;

• Hastanın, hastane dışından gerekli ihtiyaçlarını karşılamak (ilaç, giysi gibi)

• Hastanın hatırını sormak, psikolojik destek vermek

• Hastanın doktorundan, hastanın sağlığı ile ilgili bilgi almak

• Toplumsal dayanışmanın güzel örneklerinden olan hasta ziyareti usullüne uygun olarak yapıldığında, hastanızın moral düzeyini yükselterek iyileşme sürecine olumlu etki yapar. Aynı zamanda hastanızın durumu hakkında bilgilenmenizi sağlar.

4.2. Hastanemizde her gün ziyaret vardır. Hastanemiz ziyaret saatleri aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

ZİYARET SAATLERİ :  14:00 BAŞLANGIÇ 15:00 BİTİŞ

YOĞUN BAKIM          :  13:00 BAŞLANGIÇ 14:00  BİTİŞ

4.3. Hastanemizde yatmakta olan bir hasta ile ilgili bilgi verilecek gruplar;

• Hasta erişkin ve şuuru açık ise; Kendisine veya önerdiği birinci derece yakınına bilgi verilir.

• Hastanın şuuru kapalı ise;

• Birinci derece yakınına bilgi verilir

• Hasta çocuk ise; ebeveynine bilgi verilir.

• Üçüncü şahıslara hasta ile ilgili bilgi verilmez.

4.4. Ziyaret edilmemesi gereken hastalar;

• Yoğun bakımda yatan hastalar

• Bulaşıcı hastalığı olan hastalar

• Bağışıklık sistemi bozuk hastalar

• Kadın Doğum Hastaları
  • Çocuk Servisinde Yatan Hastalar

• Doktorunun ziyarette sakınca gördüğü hastalar (Bu hastalar için hasta doktorundan uygun zamanlarda bilgi alınır)

4.5. Hasta ziyaretine getirilmemesi gereken risk grupları;

• 10 yaş altı çocuklar,

• Ateş, öksürük, aksırık ve balgam çıkarma gibi şikayeti olanlar ve bilinen bir enfeksiyon hastalığı olan hastalar ,

•Herhangi bir kronik hastalığı olan hastalar ,

• Enfeksiyon almaya yatkın olan kişiler

4.6. Hasta ziyareti esnasında dikkat edilecek hususlar;

• Doktorunun izin vermediği özel durumlarda hasta ziyareti için lütfen ısrar etmeyiniz.

•Hasta ziyaretini, ziyaret saatlerinde yapınız.

• Ziyaret süresi kısa olmalıdır ( tercihen en fazla 10 dakika)

•Her hasta başında ikiden fazla ziyaretçi olmamalı ve diğer hastaları rahatsız edecek derecede YÜKSEK SESLE KONUŞULMAMALIDIR.

•Hasta yataklarına oturulmamalı, hasta başında ve hastane ortamında herhangi bir yere dokunulmamalıdır. Ziyaret öncesi ve sonrası eller yıkanmalıdır.

• Hastanın yatağına oturmayınız.
  • ·•İyilik olsun diye yaptığınız müdahalelerin hastanıza zarar verebileceğini unutmayınız

ZİYARETE GELİRKEN HEDİYE OLARAK YİYECEK, CANLI VE YAPAY ÇİÇEK GETİRMEYİNİZ.

• Hasta başında herhangi bir şey yenilip içilmemeli, aynı odada kalan diğer hastalara da herhangi bir gıda verilmemelidir.Hastalara getirilebilecek armağan; kitap, kolonya vb. olabilir.

•  Ziyaret esnasında diğer hastalar rahatsız edilmemeli, gereksiz ve meraklı sorular sorulmamalıdır.
  • ·• Hasta mahremiyetine saygı gösterilmelidir.
  • · • Ziyaret esnasında, moral bozucu söz ve davranışlardan kaçınılmalıdır.

• Ziyaret saati dışında, gereksiz ve ısrarlı ziyaret taleplerinde bulunulmamalıdır

• Ziyaret saati sonunda, görevlilerin uyarılarını beklemeksizin hasta odaları terk edilmelidir.

5.REFAKATÇİ KURALLARI;

• Unutmayınız, hastanızın sağlığı sizin için olduğu kadar bizim içinde önemlidir. Eğer hastanıza refakatçi bulundurulması gerekiyorsa en çok yardımı dokunacak kişiyi tercih ediniz, bu kişi hem yardım işlerini yapabilecek hem de gerektiğinde ihtiyaçları giderebilecek kişi olmalıdır. Böyle bir tercih hastanızın yararına olacaktır.
  • Hastaya temas öncesinde ve sonrasında, ellerinizin kirlendiği diğer durumlarda, yemekten önce ve tuvaletten sonra ellerinizi su ve sabun ile bir dakika boyunca yıkayınız ve kâğıt havlu ile kurulayınız. Odalarda bulunan el dezefektanlarını mutlaka kullanınız.
  • Hastanız taburcu olurken kişisel eşyanızı evinizde mutlaka çok iyi bir şekilde temizlendikten sonra kullanınız.
  • Taburcu olurken evde kullanmanız için verilen antibiyotiklerinizi şikâyetiniz geçse bile mutlaka size söylenen süre boyunca kullanınız.
  • Taburcu olduktan sonra 38 derecenin üzerinde ateşiniz olursa, mutlaka hastanemize başvurunuz.
  • Yaşadığınız her yerde her kirlendiğinde ve gerektikçe ellerinizi mutlaka su ve sabunla yıkayınız. Yakınlarınızın, hastanız eve taburcu olduktan sonra evde ziyarete gelmesini teşvik ediniz.
  • Hasta refakatçisi tektir. Başka bir kimsenin kalması yasaktır.
  • Kadın servisinde ve odalarında erkek refakatçi kalamaz.
  • Hastanızda bir sorun olduğunda servis hemşiresine bildiriniz.
  • Sağlık açısından hekimce ziyareti yasak olan hastaların ziyaretçilerini ikaz ediniz.
  • Bulunduğunuz yeri ve eşyaları temiz tutunuz.
  •  Refakatçinin 18 yaşından küçük, 50 yaşından büyük olmamasına dikkat ediniz.
  • Refakatçi olarak kalmak hekim istemine bağlıdır. Lütfen kalmak için ısrar etmeyiniz.
  • Hastane içinde kesinlikle sigara içmeyiniz. İçenler hakkında ilgili kanuna göre işlem yapılır.
  • Hastane içinde gürültü yapmayınız.

LÜTFEN KURALLARA UYUNUZ.